środa, 16 maja 2012

Ostropest plamisty - dla zdrowej wątroby




Oddziaływanie:
  • Stymuluje regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby.
  • Ma działanie odtruwające i przeciwzapalne.
  • Chroni wątrobę przed truciznami takimi jak: alhohol, pestycydy, dwusiarczek węgla, a nawet muchomor sromotnikowy.

Zastosowanie:
  • Zatrucia i alkoholowe uszkodzenia wątroby.
  • Marskość i zapalenie wątroby.
  • Niskie wydzielanie żółci.

Sposoby przyjmowania:
  • Jako napar. Jedną dużą łyżkę nasion zalać jedną szklanką wrzątku. Parzyć ok. 15 minut. Pić 3 razy dziennie.
  • Jako dodatek do jogurtu, białego sera lub sałatek jarzynowych - wsypać 1-2 łyżeczek ostropestu mielonego.

Ja osobiście lubię go z serkiem Mocarz lub Bieluch i z pomidorami. Sparzam wrzątkiem 1 pomidora, zdejmuję skórkę i kroję w kostkę. Wkładam do miseczki, posypuję czarnym pieprzem i odrobiną soli morskiej, dodaję 1-2 łyżeczek zmielonego ostropestu i mieszam z serkiem.
W ciągu dnia czasami po prostu zjadam 1 łyżeczkę mielonego ostropestu, popijając wodą lub herbatą.
Moja znajoma natomiast robi sałatkę z pomidora, ogórka kiszonego i rukoli, i dodaje do niej zmielony ostropest.
Czyli żadna filozofia! Do potraw, które zazwyczaj jemy, dodajemy ostropestu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz