Oddziaływanie:
- Stymuluje regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby.
- Ma działanie odtruwające i przeciwzapalne.
- Chroni wątrobę przed truciznami takimi jak: alhohol, pestycydy, dwusiarczek węgla, a nawet muchomor sromotnikowy.
Zastosowanie:
- Zatrucia i alkoholowe uszkodzenia wątroby.
- Marskość i zapalenie wątroby.
- Niskie wydzielanie żółci.
Sposoby przyjmowania:
- Jako napar. Jedną dużą łyżkę nasion zalać jedną szklanką wrzątku. Parzyć ok. 15 minut. Pić 3 razy dziennie.
- Jako dodatek do jogurtu, białego sera lub sałatek jarzynowych - wsypać 1-2 łyżeczek ostropestu mielonego.
Ja osobiście lubię go z serkiem Mocarz lub Bieluch i z pomidorami. Sparzam wrzątkiem 1 pomidora, zdejmuję skórkę i kroję w kostkę. Wkładam do miseczki, posypuję czarnym pieprzem i odrobiną soli morskiej, dodaję 1-2 łyżeczek zmielonego ostropestu i mieszam z serkiem.
W ciągu dnia czasami po prostu zjadam 1 łyżeczkę mielonego ostropestu, popijając wodą lub herbatą.
Moja znajoma natomiast robi sałatkę z pomidora, ogórka kiszonego i rukoli, i dodaje do niej zmielony ostropest.
Czyli żadna filozofia! Do potraw, które zazwyczaj jemy, dodajemy ostropestu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz